Masz ochotę na pierogi, ale w nieco innej, zdrowszej odsłonie? Oto propozycja tradycyjnych pierogów z kapustą w nowoczesnym wydaniu. Doskonałe jako danie główne w rodzinne spotkania, a także jako jeden z dań świątecznych.
Pierogi z kapustą
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Kapustę dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu, a następnie drobno siekamy. Gotujemy przez ok. 45 minut, dodając grzyby mniej więcej w połowie tego czasu.
- Na patelni, na rozgrzanej oliwie, szklimy drobno posiekaną cebulę, doprawiając ją solą i pieprzem. Po chwili dodajemy ją do kapusty na garnku.
- W głębokiej misce mieszamy mąki z oliwą, wodą i solą, aby uzyskać elastyczne ciasto.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, a następnie za pomocą szklanki wycinamy kółeczka.
- Na środek każdego kółeczka nakładamy ostudzony farsz, następnie zlepiamy brzegi formując pierogi.
- Gotujemy je w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
- Dla lepszego smaku, można je również podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub oliwy.
- Smacznego!