Pierniki, zwłaszcza w postaci drobnych pierniczków, przypomina wielu o magicznych chwilach Świąt Bożego Narodzenia. Niemniej jednak ten aromatyczny przysmak możemy piec i delektować się nim o każdej porze roku. Prezentuję wersję z mąką orkiszową, ryżową oraz owsianą. Te pierniki zachwycą zarówno smakiem, jak i zapachem. Oto przepis:
Pierniki
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- W dużej misce przesiewamy wszystkie mąki, następnie dodajemy sodę i sól.
- W małym garnuszku rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się pienić, zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy wraz z kakaem.
- Mieszamy wszystkie składniki dokładnie, najlepiej za pomocą trzepaczki spiralnej. Kolejno dodajemy jajko, żółtko oraz erytrol i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Mieszaninę mokrą łączymy z suchymi składnikami, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne, ale nie klejące się. W razie potrzeby możemy dodać trochę więcej mąki.
- Ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30-60 minut.
- Dzieląc na mniejsze partie, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką.
- Za pomocą foremek wycinamy ciastka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra-dół) przez około 20 minut.
- A teraz czas delektować się smakiem! Życzę smacznego!