Czerpiąc inspiracje od mistrzów kulinariów, przynosimy Ci aromat Japonii prosto na Twój talerz. Oto przepis na pieczonego łososia w sosie teriyaki, podawanego z ryżem oraz kruchą surówką z marchewki i rzodkwi. Całość jest nie tylko smaczna, ale i bardzo aromatyczna!
Pieczony łosoś teriyaki z ryżem i surówką z marchewki i białej rzodkwi
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ryż przyrządzamy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
Przygotowujemy sos teriyaki, łącząc sos sojowy, miód oraz świeżo starty imbir.
Łososia marynujemy w stworzonym sosie.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy łososia. Pieczemy go w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, używając trybu termoobiegu, przez ok. 12-15 minut.
Marchew i rzodkiew obieramy, a następnie ścieramy na tarce o większych oczkach.
Surówkę doprawiamy delikatnie octem ryżowym, sosem rybnym, ksylitolem oraz posypujemy sezamem.
Gotowego łososia serwujemy na talerzu z ryżem oraz świeżą surówką. Smacznego!