Grillowany kurczak z tymiankiem, pieczone ziemniaki i świeża surówka z marchewki oraz jabłka to idealna propozycja na lekki, ale sycący obiad. Atutami tego dania są: łatwość przygotowania, krótki czas gotowania, bogactwo białka i błonnika, a także piękna prezentacja na talerzu.
Pieczony kurczak z tymiankiem, pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Rozpocznij od przygotowania ziemniaków: obierz je, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie dopraw solą, pieprzem i skrop połową oliwy. Ułóż przyprawione ziemniaki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) lub 200 stopni (tryb góra-dół). Piecz przez 30-40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie i zrumienią się.
Przygotuj pierś z kurczaka: przypraw solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem, a następnie skrop resztą oliwy. Naczynie do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, ułóż w nim przyprawioną pierś z kurczaka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez około 18-20 minut.
W międzyczasie przygotuj surówkę: obierz marchew i jabłko, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj razem i dopraw świeżym sokiem z cytryny.
Gotowe ziemniaki, grillowaną pierś z kurczaka oraz surówkę podaj na talerz. Ten kolorowy i zdrowy posiłek z pewnością zadowoli Twoje kubki smakowe. Smacznego!