Chcesz szybko przygotować obiad? Spróbuj pieczonych kotletów mielonych z soczewicy, które wraz z ziemniakami upieczesz razem w piekarniku. Prościej, szybciej i bez zbędnego bałaganu.
Pieczone kotlety mielone z soczewicy z ziemniakami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 3 sugerowane porcje
Ziemniaki obieramy, kroimy, gotujemy al’dente, odcedzamy. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30 minut do zrumienienia.
Cebulę i czosnek siekamy. Jeśli nie mamy gotowych buraków, gotujemy je do miękkości.
Na patelni z oliwą podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy soczewicę, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości.
Ugotowaną soczewicę blendujemy z cebulą i czosnkiem, dodajemy zmielone siemię lniane, doprawiamy solą, pieprzem.
Formujemy kotleciki z masy soczewicowej, obtaczamy w bułce tartej, pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut. Można dodać do piekących się ziemniaków.
Pozostałą cebulę i czosnek drobno siekamy. Pieczarki kroimy w plastry.
Na rondelku z oliwą podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy pieczarki, smażymy do miękkości.
Dodajemy mleko, zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem.
Zagęszczamy sos skrobią ziemniaczaną (rozrobioną z wodą). Podgrzewamy, mieszamy do zgęstnienia.
Buraki ścieramy na tarce, doprawiamy solą, pieprzem, ksylitolem, sokiem z cytryny.