Chcesz spróbować kotletów w odmiennej, wegetariańskiej wersji? Oto nasz przepis na pieczone kotleciki z ciecierzycy specjalnie dla Ciebie! Ciecierzyca bogata w białko, w połączeniu z aromatycznymi przyprawami, oraz odżywcza kasza jaglana pełna witamin i minerałów tworzą niezwykły duet, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Musisz to wypróbować!
Pieczone kotleciki z ciecierzycy

Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
-
Przygotowujemy kaszę jaglaną i odsączamy ciecierzycę.
-
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojonego pora.
-
Listki natki pietruszki odkładamy na bok, a łodyżki siekamy.
-
Czosnek obieramy i dokładnie rozgniatamy.
-
Wszystkie składniki, włączając ugotowaną kaszę i ciecierzycę, przekładamy do blendera. Dodajemy również czosnek, pietruszkę oraz wybrane przyprawy. Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.
-
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formując je za pomocą łyżki. Pieczemy przez około 25 minut.
-
Wszystkie składniki sosu (pomidory z puszki, czosnek, erytrytol, sól, pieprz) blendujemy, a następnie podgrzewamy przez 10 minut. Gotowe kotleciki podajemy z aromatycznym sosem pomidorowym.