We wrześniu, gdy figi osiągają szczyt sezonu, warto skorzystać z ich niepowtarzalnego smaku. Starożytni Grecy ceniąc je niezwykle, już dawno odkryli ich urok. Jeżeli zastanawiasz się, jak wykorzystać te piękne owoce, polecamy nasz przepis na pieczone figi z delikatnym serkiem, miodem i chrupiącymi orzechami. To wyjątkowe połączenie smaków zadowoli nawet najbardziej wymagających koneserów. Wypróbuj i przekonaj się sam!
Pieczone figi z serkiem, miodem i orzechami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Figi nacinamy od góry na cztery części, nie przecinając ich do końca. Układamy je na blasze do zapiekania.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, używając funkcji termoobiegu.
Na każdej z fig umieszczamy porcję serka. Następnie posypujemy je orzechami i polewamy miodem.
Pieczone figi wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Podajemy gorące. Smacznego!