Poszukujesz przepisu na aromatyczny obiad? Spróbuj pieczonej piersi z kurczaka podanej z kaszą bulgur oraz musem marchewkowo-pomarańczowym. Kompozycja smaków – soczysty kurczak, sycąca kasza oraz delikatny, orzeźwiający mus z pewnością zadowoli podniebienie niejednego miłośnika kuchni. Życzymy smacznego!
Pieczona pierś z kurczaka z kaszą bulgur i puree z marchewki i pomarańczy
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Kaszę bulgur przygotowuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Pierś kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem, a potem polewamy oliwą z oliwek.
W przygotowanej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, układamy piersi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 18-20 minut.
Marchew przygotowuj: obieraj, płucz, a następnie kroj na cienkie plasterki.
Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek lekko podsmaż marchew, dodaj wodę i dusz do momentu, aż zmięknie. Następnie blenduj marchew z sokiem z pomarańczy. Jeżeli to konieczne, dopraw dodatkowym sokiem z cytryny, aby uzyskać pożądaną konsystencję musu.
Przygotowuj fasolkę szparagową: płucz, obcinaj końcówki, a potem gotuj w osolonej wodzie przez 4-5 minut.
Podawaj kaszę bulgur na musie marchewkowo-pomarańczowym, uzupełnione fasolką szparagową i upieczonym kurczakiem. Smacznego!