Nie ma nic lepszego niż puszyste naleśniki serwowane na słodko. Po takiej uczcie poczujesz natychmiastowy zastrzyk energii, a ochota na desery zniknie na długi czas. Czyż to nie brzmi kusząco? Wysokobiałkowe naleśniki z waniliowym nadzieniem z twarożku, podane z dżemem i plasterkami banana, mogą stać się Twoją nową słodką obsesją – i trudno się temu dziwić.
Pełnoziarniste naleśniki z waniliowym twarożkiem, dżemem i bananem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Mleko, mąkę, sól i olej mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią nieco oleju i rozprowadzając go równomiernie ręcznikiem papierowym.
Na dobrze rozgrzanej patelni wylewamy cienką warstwę ciasta, rozprowadzając je tak, aby pokryło całą jej powierzchnię. Gdy brzegi naleśnika zaczną się rumienić, obracamy go na drugą stronę.
Waniliowy twarożek: W misce mieszamy twaróg, ksylitol, ekstrakt waniliowy oraz dżem porzeczkowy, aż składniki dobrze się połączą.
Na gotowy naleśnik wykładamy porzeczkowy twaróg, dodajemy plasterki banana i zwijamy naleśnik. Smacznego!