Wykreuj własne batoniki w domowym zaciszu, zapominając o sklepowych „fit” przekąskach! Możesz być pewien, że domowej roboty batoniki są zdrowsze i ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Oto nasza propozycja: owsiane batoniki z dodatkiem czekolady i orzechów, do których potrzebujesz zaledwie pięciu składników i dziesięciu minut pracy – i to wszystko bez konieczności stania w kolejce przy kasie.
Owsiane batoniki z czekoladą i orzechami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 20-30 minut, aby zmiękły.
- Po namoczeniu daktyli odcedzamy je, zachowując wodę. Daktyle umieszczamy w misce i blendujemy na gładką pastę.
- Do pasty daktylowej dodajemy masło orzechowe, płatki owsiane, posiekaną czekoladę i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. W razie potrzeby, aby masa była mniej sucha, dodajemy trochę wody z moczenia daktyli.
- Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy w niej naszą masę, dobrze ją ugniatając.
- Formę z masą wstawiamy do lodówki na czas schłodzenia.
- Po schłodzeniu wyjmujemy masę z formy razem z papierem i kroimy ją na batoniki.