Poszukujesz lekkostrawnego śniadania opartego na jajkach? Nasz parowany omlet ze szpinakiem to doskonały dowód na to, że metoda przygotowania potrafi znacząco wpłynąć na delikatność potrawy. Tradycyjny omlet, zazwyczaj smażony, może stać się o wiele bardziej delikatny, gdy zdecydujemy się na jego przygotowanie na parze. Jeśli więc marzysz o pożywnym, a zarazem lekkim posiłku na śniadanie lub kolację, wypróbuj nasz przepis na omlet. Jest to świetne źródło wysokiej jakości białka, witaminy C, beta-karotenu oraz żelaza – idealne dla zapewnienia energii na dobry początek dnia. Życzymy smacznego!
Omlet ze szpinakiem na parze
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Do blendera dodaj składniki na omlet: mąkę, jajko, mleko, sól i pieprz, a następnie zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Wprowadź do masy szpinak i dokładnie wymieszaj.
W większym garnku zagotuj wodę, tak aby jej poziom był odpowiedni do gotowania omletu na parze w umieszczonej na nim patelni. Wylej masę na patelnię, przykryj i gotuj na parze, aż masa równomiernie się zetnie. Możesz także użyć parowaru.
Pomidora obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój.
Podawaj gotowy omlet w towarzystwie pomidora.