Zafascynowany smakami prosto ze słonecznej Hiszpanii? Nasz omlet z chorizo i szpinakiem z pewnością przypadnie Ci do gustu! Tradycyjna hiszpańska kiełbasa chorizo o smaku wędzonej papryki dodaje temu daniu niezapomnianego aromatu. Zachęcamy do wypróbowania!
Omlet ze szpinakiem i chorizo
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Smażymy kostkę cebuli na małym ogniu przez 3 minuty.
- Dodajemy do patelni szpinak i przekrojone wzdłuż pomidorki koktajlowe, mieszając i smażąc przez kolejne 4-5 minut.
- Następnie dodajemy pokrojone w talarki chorizo.
- W osobnym naczyniu mieszamy jajka z mlekiem, dodając szczyptę pieprzu, a następnie energicznie je roztrzepujemy.
- Zwiększamy ogień pod patelnią i wlewamy mieszankę jajeczną, równomiernie rozprowadzając po powierzchni.
- Patelnię przykrywamy i po 2 minutach zmniejszamy ogień do połowy mocy.
- Gdy wierzch omleta się zetnie, zdejmujemy patelnię z ognia i przekładamy omlet na talerz. Smacznego!