Masz ochotę na smaki Meksyku? Odkryj nasz przepis na tradycyjne danie z serca tego kraju – tacos z grillowanym kurczakiem i świeżą salsą! To idealna propozycja na sycący obiad, lekką kolację czy smakowitą przekąskę. Taka propozycja jest także zdrowszą alternatywą dla typowych fast-foodów i sprawdzi się w wielu okazjach.
Meksykańskie tacos z grillowanym kurczakiem i salsą
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Mięso kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz skórką z limonki.
Paprykę i cebulę także kroimy w paski.
Na patelni, rozgrzanej z dodatkiem oliwy, smażymy kurczaka przez około 6-8 minut, mieszając. Po usmażeniu przekładamy go do miski.
W tej samej patelni przesmażamy cebulę i paprykę. Gdy są lekko zrumienione, dodajemy odcedzoną kukurydzę i chwilę smażymy.
Usmażone warzywa łączymy z kurczakiem, dodając połowę posiekanej kolendry, kmin rzymski, sól, pieprz oraz sok z połówki limonki. Mieszamy wszystko dokładnie.
Przyrządzamy salsę: drobno siekamy pomidora, skrapiamy resztą oliwy, dodajemy sól, pieprz, resztę kolendry i sok z limonki. Jeśli chcemy, możemy delikatnie posłodzić ksylitolem.
Na płaskiej tortilli układamy mieszankę warzyw z kurczakiem i zawijamy w rulon. Smacznego!