Jeżeli szukasz receptury na pożywną i zarazem delikatną zupę obfitującą w cenne składniki odżywcze, polecamy naszą zupę marchewkową z drobiowymi pulpetami na obiad. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego obiadu składającego się z kotleta i ziemniaków, ponieważ oferuje pełne spektrum makroskładników: ryż jako źródło węglowodanów złożonych, pulpeciki bogate w białko oraz nutę tłuszczu w postaci oleju. Całość dopełnia słodka marchew i bukiet aromatycznych ziół. Zachęcamy do wypróbowania!
Marchwianka z drobiowymi pulpecikami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
Mięso mielone doprawiamy, mieszamy i formujemy z niego małe pulpeciki.
Krojone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy ryż i sól.
Pulpeciki dodajemy do garnka razem z resztą składników i gotujemy, aż wszystko będzie miękkie. Następnie wyjmujemy pulpeciki.
Zupę lekko studzimy, dodajemy olej i miksujemy na jednolitą kremową konsystencję.
Do miseczki z kremową zupą dodajemy jogurt i gotowe pulpeciki, całość dekorujemy natką pietruszki.