Panna cotta, tradycyjny krem z północnych Włoch na bazie śmietanki i żelatyny, jest jednym z kulinarnych skarbów Apenińskiego Półwyspu. Ale czy wiedziałeś, że istnieje również jej wegańska wersja? Zamiast śmietanki użyj mleka roślinnego, a żelatynę zastąp agarem. Oto doskonały pomysł na słodki kąsek, który z pewnością warto spróbować!
Malinowo-kokosowa panna cotta
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Mleko kokosowe mieszamy z ksylitolem oraz agarem i podgrzewamy przez 5 minut, aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Ważne, by nie doprowadzić do wrzenia.
Gotową mieszankę przekładamy do formy i chłodzimy w lodówce przez 4 godziny, aż uzyska odpowiednią konsystencję.
Po stężeniu masy dekorujemy ją zmiksowanymi malinami. Smacznego!