Potrzebujesz inspiracji na rodzinny obiad? Polecamy makaron z indykiem w aromatycznym sosie pomidorowym. To pyszne połączenie klasycznych składników: makaronu, soczystego sosu pomidorowego i mięsa drobiowego, wzbogacone doskonale dobranymi przyprawami oraz odżywczymi warzywami. Nie możesz tego nie spróbować!
Makaron z indykiem w sosie pomidorowym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek i cebulę drobno siekamy.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, a brokuła dzielimy na różyczki.
Na rozgrzanej patelni z oliwą krótko podsmażamy warzywa przez około 5 minut, po czym odkładamy je na bok.
W tej samej patelni smażymy kawałki indyka, doprawiając je solą, pieprzem i papryką. Po około 7 minutach dodajemy uprzednio podsmażone warzywa, pokrojone pomidory oraz szczyptę oregano. Mieszamy i dusimy wszystko razem przez kolejne 5 minut.
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przed odcedzeniem zalecamy zachowanie 100 ml wody z gotowania i dodanie jej do sosu.
Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy przez dodatkowe 2 minuty. Podawaj z ugotowanym makaronem.