Makaron primavera to danie, które przywodzi na myśl wiosenną świeżość i pełnię smaku, dzięki obfitości świeżych warzyw. Oto nasza wersja tego włoskiego klasyka z dodatkiem kurczaka i cukinii, idealna nie tylko na wiosnę, ale również na każdą porę roku. Szybka do przygotowania, a zarazem bogata w białko, błonnik, foliany oraz wapń.
Makaron primavera z kurczakiem i cukinią
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pierś z kurczaka kroimy na równomierne kawałki.
Cukinię przy pomocy obieraczki kroimy na cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kawałki kurczaka, doprawiając solą, pieprzem, oregano oraz świeżo przeciśniętym czosnkiem.
Do kurczaka dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Smażymy do momentu, gdy zaczną się rozpadać.
Następnie dodajemy przygotowaną cukinię i posiekany szczypiorek. Całość smażymy do uzyskania miękkości warzyw. W razie potrzeby, aby sos nie był zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody.
Ugotowany makaron łączymy z sosem i posypujemy świeżo startym serem.