Makaron penne z warzywami i serem grana padano to doskonały wybór dla miłośników włoskich smaków. Oto przepis, który dostarczy Ci nie tylko mnóstwa energii, ale także ważnych składników odżywczych.
Makaron penne z pieczarkami i szpinakiem w sosie śmietanowym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Makaron penne gotujemy al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, a następnie pokrojone w plasterki pieczarki. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną.
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 5-7 minut.
Do uduszonych pieczarek, cebuli i czosnku dodajemy śmietankę i gotujemy, aż sos nieco zgęstnieje.
Do sosu dodajemy ugotowane brokuły, świeży szpinak oraz pokrojone w pół pomidorki cherry. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym sosem warzywnym.
Na koniec posypujemy całość startym serem grana padano.