Łosoś jest doskonałym wyborem dla osób stosujących dietę ketogeniczną, dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3. Może być serwowany jako ciepły posiłek lub na zimno, na przykład jako składnik sałatki. W dzisiejszej propozycji prezentujemy łososia podanego ze szpinakiem, który jest bogatym źródłem witamin z grupy B!
Łosoś pod szpinakową pierzynką
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Polać łososia połową oliwy, doprawić pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
- Zapiekać w folii przez około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i podsmażyć na pozostałej oliwie. Dodać szpinak i dusić, aż się rozmrozi. Następnie dodać do niego sól, pieprz, śmietanę, serek kanapkowy i połowę parmezanu, trzymając jeszcze chwilę na ogniu.
- Na talerzu ułożyć łososia, przykryć szpinakiem i posypać resztą parmezanu.