Idealna zupa na chłodne dni powinna być sycąca, aromatyczna i bogata w witaminy wzmacniające odporność. Jeśli szukasz takiego dania, nasza lekka zupa gulaszowa z indyka spełni te kryteria. Mięso indyka nie tylko świetnie zaspokaja głód, ale również suszone zioła nadają zupie wyjątkowy aromat. W składzie znajdują się również czerwona papryka, źródło witaminy C i beta-karotenu, oraz indyk, bogaty w cynk i selen, ważne dla odporności. Smacznego!
Lekka zupa gulaszowa z indyka
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do około 200 stopni Celsjusza.
Mięso indyka pokrój na grubszą kostkę i przypraw według uznania.
Paprykę przekrój na 4 części, ułóż razem z mięsem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 25-30 minut. Po upieczeniu, ostudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podczas pieczenia kontroluj mięso, czy nie należy wyjąć go wcześniej z piekarnika.
Marchewkę umyj, obierz i pokrój na cienkie talarki.
W garnku zagotuj bulion i gotuj w nim marchewkę do miękkości. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę, indyka, erytrol, sól oraz bazylię. Wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne 3 minuty.
Wyłącz palnik, odłóż kilka łyżek zupy do szklanki i wymieszaj z jogurtem. Następnie wlej mieszankę z powrotem do zupy, energicznie mieszając.
Na koniec dodaj do zupy oliwę i ponownie wymieszaj.
Podawaj gotową zupę z pieczywem.