Czy pragniesz wprowadzić odrobinę śródziemnomorskiego klimatu do swojego domowego menu? Nasza wykwintna sałatka gyros z soczystą wieprzowiną to perfekcyjna propozycja dla poszukiwaczy nowych kulinarnych wrażeń. Tutaj połączenie kruchej kaszy bulgur i pachnącej przyprawami wieprzowiny tworzy symfonię smaków, której finalnym akcentem jest orzeźwiający sos tzatziki. Zapewniamy niezapomniane doświadczenie smakowe – nie wahaj się i wypróbuj nasz przepis!
Lekka sałatka gyros z wieprzowiną
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Zacznijmy od ugotowania kaszy bulgur, kierując się wskazówkami podanymi przez producenta.
Wieprzowinę kroimy w cienkie paski, przyprawiamy mieszanką przyprawy gyros i odstawiamy na kwadrans. Po upływie tego czasu, mięso pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu aż do uzyskania pełnej miękkości, co najmniej przez 30 minut.
Przygotowujemy sos tzatziki: w misce mieszamy jogurt grecki z startym i odsączonym ogórkiem, posiekanym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy odrobinę soku z cytryny dla świeżości.
Warzywa myjemy, a następnie kroimy według upodobań. Koperek drobno siekamy.
Gotową kaszę bulgur łączymy z przygotowanymi warzywami i koperkiem, a całość wykładamy na talerze. Na wierzch rozkładamy upieczone mięso, całość polewamy sosem tzatziki. Życzę Ci smacznego odkrywania śródziemnomorskich smaków!