Leczo – klasyczne danie węgierskie, które zachwyca bogatym smakiem i prostotą wykonania, to doskonała propozycja na smaczny, szybki obiad. Jeśli podzielasz naszą fascynację tą potrawą, zapraszamy do wypróbowania przepisu na leczo z kurczakiem! Jest to wybór doskonały dla osób dbających o dietę, gdyż bazuje na warzywach bogatych w witaminy, przyprawionych aromatyczną bazylią i innymi przyprawami.
Leczo z kurczakiem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
W garnku podgrzewamy oliwę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez chwilę. Wprowadzamy do garnka pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę.
Pomidory kroimy drobno lub miksujemy na gładki przecier. Następnie dodajemy je do warzyw w garnku wraz z koncentratem pomidorowym.
Całość dusimy przez około 10 minut, po czym dodajemy bulion, pieprz, słodką i ostrą paprykę.
Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do garnka razem ze świeżą bazylią. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez około 15 minut.