Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie gwarantujący długotrwałe uczucie sytości i bogaty w składniki odżywcze – kurczak w sosie szpinakowym z makaronem to idealny wybór na obiad. Sekretem tej potrawy jest sos śmietanowo-szpinakowy, który nadaje daniu soczystości i świeżości. Makaron i kurczak w takim sosie prezentują się nie tylko apetycznie, ale również zdrowo, oferując obfitość białka, witamin z grupy B, witaminy C oraz żelaza. Smacznego!
Kurczak w sosie szpinakowym z makaronem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Na początek pokrój mięso w kawałki, obtocz w przyprawach i podsmaż na patelni na średnim ogniu, bez dodatku tłuszczu, przez około 10 minut.
Do kurczaka dodaj szpinak, ewentualnie odrobinę wody (około 1/2 szklanki). Przykryj patelnię i lekko podduś szpinak.
Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Znów częściowo przykryj i duś wszystko razem przez około 5-10 minut, doprawiając do smaku.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po ugotowaniu sosu z kurczakiem, wyłącz palnik, dodaj masło i wymieszaj do jego rozpuszczenia.
Podaj gotowy makaron z kurczakiem w sosie szpinakowym na talerzu.