Pasjonujesz się kuchnią hiszpańską? Oto nasza propozycja: kurczak po hiszpańsku, który zachwyci wyjątkowym smakiem. Składniki typowe dla kulinarnych tradycji Hiszpanii, takie jak pomidory, papryka czy oliwa z oliwek, czynią tę potrawę wyjątkową. Gwarantujemy, że zasmakuje zarówno dorosłym, jak i najmłodszym. Koniecznie wypróbuj!
Kurczak po hiszpańsku
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy na równe plastry. Przenosimy je do miski, a następnie dodajemy sok z cytryny, połowę używanej papryki słodkiej, pieprz, sól, tymianek oraz połowę oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej 15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, ustawiając tryb góra-dół.
Paprykę i cebulę siekamy w kostkę, ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki. Wykładamy je na blaszce, polewając resztą oliwy, następnie posypujemy papryką, solą i pieprzem.
Warzywa przekładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Na rozgrzanej patelni smażymy plastry kurczaka przez około 3 minuty z każdej strony, a następnie układamy je na blaszce z warzywami.
Po kolejnych 5 minutach dodajemy pomidorki koktajlowe i kontynuujemy pieczenie przez 15 minut.
Przed podaniem posypujemy potrawę świeżą kolendrą. Smacznego!