Masz ochotę na coś pikantnego, jednocześnie chcąc dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę białka? Fajita to odpowiedź na Twoje potrzeby. Ten klasyk z kuchni meksykańskiej przeniesie Cię w egzotyczną podróż kulinarną. Kurczak Fajita w towarzystwie chrupiących warzyw zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Kurczak Fajita
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Kurczak: Polędwiczki z kurczaka kroimy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy, aby nabrały aromatu.
- Warzywa: Papryki (czerwoną i żółtą) kroimy w paski, a cebulę w cienkie plasterki. Mieszamy je z wybranymi przyprawami, a następnie polewamy sokiem z limonki.
- Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, na którym smażymy kurczaka do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu, mięso odkładamy na bok.
- Warzywa na patelni: Na tej samej patelni smażymy wcześniej przygotowane warzywa, zmniejszając ogień. Regularnie mieszamy, aby się nie przypaliły.
- Końcowy etap: Do warzyw dodajemy kurczaka, mieszając składniki delikatnie, aby połączyły się smaki.
- Podanie: Przed podaniem danie posypujemy świeżą kolendrą.
- Zachwyć się pikantnym i sycącym smakiem Fajita. Smacznego!