Krewetki dzielą ludzi na tych, którzy je uwielbiają, i tych, którzy ich nie lubią. Jeżeli jednak jesteś wśród wielbicieli tych owoców morza, nasz przepis na makaron z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki jest właśnie dla Ciebie. Ten łatwy w przygotowaniu obiad przeniesie Cię myślami do nadmorskiego kurortu… Ale to nie jedyne atuty tej potrawy! Krewetki są bogatym źródłem składników odżywczych takich jak wapń, cynk, miedź i jod. Dodaj do tego witaminę C z natki pietruszki, lekko kwaśne pomidorki koktajlowe i gotowe. Życzymy smacznego!
Krewetki z pomidorkami i aromatyczną natką pietruszki
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Obierz krewetki.
Cebulę i czosnek posiekaj drobno, a następnie podsmaż na rozgrzanej oliwie.
Dodaj krewetki i połówki pomidorków. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Smaż aż do uzyskania złocistego koloru, przez około 5 minut.
Podawaj makaron z krewetkami i pomidorkami, posypując danie posiekaną natką pietruszki.