Szukasz inspiracji na niebanalny krem dyniowy? Zapoznaj się z tym przepisem! Głęboki smak dyni harmonizuje tu doskonale z egzotycznym mleczkiem kokosowym i aromatycznymi przyprawami. To doskonała propozycja na chłodne dni, która zachwyci zarówno starszych, jak i młodszych smakoszy.
Krem z dyni
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 4 sugerowane porcje
- Zdejmij skórkę z dyni, wyciągnij pestki, a następnie miąższ pokrój w kostkę.
- Ziemniaki obierz i również pokrój na kawałki. Na oliwie lub oleju, w garnku, podsmaż kosteczkę cebuli oraz plasterki czosnku do momentu, aż staną się szkliste.
- Dodaj dynię oraz ziemniaki, dopraw solą i smaż, regularnie mieszając, przez około 5 minut. Następnie dodaj kurkumę, ostrą paprykę, curry oraz świeżo starty imbir.
- Do zawartości garnka wlej gorący bulion, zagotuj, a potem zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec, zawartość garnka zmiksuj w blenderze z mlekiem kokosowym, zostawiając kilka łyżek do dekoracji.