Quinoa, znana również jako komosa ryżowa, jest przykładem produktu, który idealnie wpisuje się w kategorię superfoods. Nasiona komosy wyróżniają się doskonałą zawartością witamin i składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, cynk, miedź oraz witaminy z grupy B. Choć quinoa często kojarzona jest z daniami słonymi, doskonale odnajdzie się również w deserach, na przykład w postaci komosanki z owocami. To super śniadanie, wzbogacone o świeże owoce i białkowy jogurt skyr, jest pełne smaku, wartości odżywczych oraz korzyści dla zdrowia. Spróbuj koniecznie!
Komosanka z owocami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Komosę ryżową opłucz na sitku. W garnku połącz komosę z wodą i gotuj pod przykryciem przez 10 minut, a następnie kolejne 5-10 minut bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
Kiedy komosa będzie miękka, dodaj masło, jogurt, ekstrakt waniliowy i erytrol, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
Podawaj z plasterkami banana i borówkami. Borówki możesz również zblendować i przetrzeć przez sitko, aby uzyskać mus.