Czy wiesz, że quinoa, czasem nazywana komosą ryżową, to skarb kuchni południowoamerykańskiej? Nasze danie łączy w sobie esencję tej tradycyjnej kuchni, korzystając z takich składników jak awokado czy czerwona fasola, które doskonale komponują się z polską fasolką szparagową. Według poniższego przepisu, możesz przygotować pełnowartościowe danie w krótkim czasie. Zachęcamy do wypróbowania!
Komosa ryżowa z fasolą
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy oliwę na patelni, po czym dodajemy posiekany czosnek, chili i cebulę.
Po 2 minutach przesmażania dodajemy ugotowaną quinoę, fasolę, paprykę i kumin.
Zalewamy wszystko bulionem i dusimy pod przykryciem przez 4 minuty.
Dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową i kontynuujemy duszenie przez kolejne 15-20 minut.
Na koniec doprawiamy sola, pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki i podajemy z paskami awokado. Smacznego!