Kochasz słodkie chwile? Dlaczego rezygnować z małych przyjemności? Kluski leniwe z delikatnym musem truskawkowym to idealny wybór na spokojne popołudnie. Prosty przepis, krótki czas przygotowania, a efekt końcowy to smaczne danie bogate w pełnowartościowe białko.
Kluski leniwe z musem truskawkowym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 3 sugerowane porcje.
Do garnka wrzucamy truskawki pozbawione szypułek, dodajemy odrobinę wody, wsypujemy ksylitol i gotujemy, aż truskawki staną się miękkie. Po ugotowaniu blendujemy je na gładki mus, a jeśli chcemy uzyskać bardziej jednolitą konsystencję, przecieramy przez sito, aby pozbyć się ewentualnych pestek.
W misce łączymy wszystkie składniki na kluski, zagniatamy i formujemy z ciasta wałki, z których następnie kroimy małe kluski.
Kluski wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody i gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię.
Podawane z delikatnym jogurtem i wcześniej przygotowanym musem truskawkowym smakują wyśmienicie!