Pyszne i lekkie, nasze kleiste płatki ryżowe z domowym sosem truskawkowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Klucz do ich wyjątkowości? To harmonia smaków i tekstur. Słodkie płatki ryżowe doskonale komponują się z kwaśnymi truskawkami i delikatnie gorzką nutą oliwy. Aksamitny sos idealnie równoważy kleistą konsystencję płatków. Są świetnym wyborem na słodkie śniadanie, lekką kolację, czy jako posiłek dla tych, którzy szukają czegoś łagodnego dla żołądka. Nie przegap tej propozycji!
Kleiste płatki ryżowe z domowym sosem truskawkowym
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Aby przygotować sos, wrzuć truskawki i erytrol do garnka i podgrzewaj, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie przetrzyj gorące truskawki przez sitko, aby usunąć pestki.
Płatki ryżowe przyrządź na mleku, postępując zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Gotowe płatki przełóż do miski, dodaj do nich oliwę i dokładnie wymieszaj.
Dodaj skyr do płatków i ponownie dokładnie wymieszaj.
Na koniec polej przygotowane płatki ryżowe wcześniej zrobionym sosem truskawkowym.