Sałatka na kalafiorze, to świetna opcja dla osób na redukcji, którzy chcą jeść zgodnie z zasadami diety keto! Wysoka sytość kalafiora oraz mały udział węglowodanów w tym warzywie, tworzy świetną bazę do dań keto. Dzięki dobrze wypieczonemu boczkowi, możemy cieszyć się nie tylko świetnym smakiem ale też wieloma różnymi strukturami w daniu.
Keto sałatka z kalafiorem

Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
W słonej, gotującej się wodzie gotuj pokrojoną na mniejsze kawałki główkę średniego kalafiora przez około 15 minut. Oddzielnie ugotuj na twardo 2 jajka, również przez około 10 minut. Na patelni usmaż 100g posiekanego boczku do osiągnięcia pożądanej chrupkości.
Po ugotowaniu i ostudzeniu kalafiora przełóż go do miski, dodaj 2 pokrojone jajka i usmażony boczek. Na koniec wsyp tartym serem Cheddar.
Aby przygotować sos, do średniej miseczki dodaj: majonez, musztardę, łyżkę octu balsamicznego (opcjonalnie), sól, pieprz do smaku oraz posiekaną cebulkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowy sos wlej do sałatki i ponownie wymieszaj. Górę sałatki ozdób szczypiorkiem.