Mimo niechęci do cukinii, możesz odkryć dania, które będą pyszne! Jednym z nich są placki z cukinii, które można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, co sprawia, że są idealne zarówno do domu, jak i do pracy. Są smaczne, sycące i łatwe w przygotowaniu, a w sezonie letnim także bardzo ekonomiczne.
Keto placki z cukinii
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Zetrzyj wydrążoną cukinię (bez pestek) na tarce o grubych oczkach. Posyp ją 1 łyżeczką soli i wymieszaj. Odstaw na co najmniej godzinę, aby sól wyciągnęła nadmiar wody.
Rozdrobnij twaróg śmietankowy (przecierakiem lub widelcem), dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i odrobiną pieprzu do smaku.
Boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju.
Po godzinie bardzo dokładnie odsącz cukinię, najlepiej używając gazy, aby pozbyć się jak najwięcej wody – to zapobiegnie rozpadaniu się placków.
Do cukinii dodaj 2 jajka, przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek, podsmażony boczek i cebulę, mąkę migdałową oraz tarty parmezan. Dopraw pieprzem i wymieszaj.
Z tej masy formuj niewielkie placki i smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Podawaj placki z twarożkiem i posyp szczypiorkiem.