Oto propozycja dla tych, którzy poszukują szybkich, ale jednocześnie zdrowych i sycących posiłków. Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem to idealne danie jednogarnkowe na rodzinny obiad, kolację czy nawet jako ciepła przystawka na spotkanie z przyjaciółmi.
Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, następnie doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Czosnek, cebulę oraz pora drobno siekamy. Na patelni, na gorącej oliwie, krótko smażymy przygotowane warzywa, po czym przykrywamy je na około 2 minuty.
Przekładamy warzywa do oddzielnej miski. Na tej samej patelni smażymy pokrojonego kurczaka. Po chwili wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
W tym momencie dodajemy suchą kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy.
Po kolejnych kilku minutach dołączamy posiekaną kapustę i kontynuujemy smażenie, aż nadmiar płynu odparuje i kasza stanie się miękka. W razie konieczności możemy dodać nieco wody.
Na sam koniec wrzucamy szpinak, wcześniej podsmażone warzywa oraz odrobinę gałki muszkatołowej. Mieszamy do momentu, gdy szpinak zacznie się kurczyć. Gotowe danie jest teraz gotowe do podania. Smacznego!