Jesień to idealny czas na cieszenie się smakiem dyni, jabłek i… fig! Te atrakcyjne wizualnie fioletowe owoce są nie tylko piękne, ale i pełne korzystnych składników odżywczych. W figach znajdziesz, między innymi, wapń, potas, witaminę B6 oraz przeciwutleniacze takie jak likopen i polifenole. Jeśli szukasz inspiracji do wykorzystania fig w kuchni, wypróbuj nasz przepis na kanapki z ricottą i figami. Kremowa ricotta doskonale łączy się z delikatnie słodkimi figami, a całość uzupełnia miód i chrupiące orzechy. To połączenie smaków z pewnością przypadnie Ci do gustu. Życzymy smacznego!
Kanapki z ricottą i figami
15 min
Czas przygotowania
15 min
Całkowity czas
Łatwy
Poziom trudności
Składniki
Chleb razowy
90 g.
Ser ricotta
60 g.
Figa
180 g.
Orzechy włoskie
20 g.
Miód
12 g.
631.68 kcal
Kalorie
22.41 g
Bialko
87.41 g
Weglowodany
24.52 g
Tluszcz
11.98 g
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
15 min
Czas przygotowania
Chleb posmaruj ricottą.
Na posmarowaną ricottą powierzchnię chleba ułóż pokrojone figi, posyp pokruszonymi orzechami i polej wszystko miodem.