Masz ochotę na odmienioną wersję klasycznej jajecznicy? Wypróbuj nasz przepis na jajecznicę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami! To pyszne i zdrowe danie łączy w sobie wyrazisty smak jajek z bogactwem składników odżywczych zawartych w szpinaku i pomidorach. Oto jak możesz przyrządzić to smakowite śniadanie:
Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Suszone pomidory kroimy na cienkie paski, a następnie wrzucamy je na patelnię. Do smażenia możemy użyć odrobiny oliwy z oliwek lub oleju, który pozostał po suszonych pomidorach.
Dodajemy do nich świeży szpinak i smażymy razem przez około 2-3 minuty. Mieszankę przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem dla dodatkowego smaku.
Gdy składniki na patelni się podgrzeją, wlewamy do nich jajka, które wcześniej roztrzepaliśmy w miseczce.
Smażymy wszystko razem, mieszając delikatnie, aż jajka się zetną do pożądanej konsystencji.
Gotową jajecznicę podajemy gorącą, najlepiej z kromką świeżego, chrupiącego pieczywa.