Jeśli jesteś miłośnikiem jabłek, mam dla Ciebie propozycję. Co powiesz na zapiekany ryż z jabłkami? To zdrowy i pyszny przepis, idealny na kolację czy deser. Przypomni Ci smaki z dzieciństwa, które tak chętnie przywołujemy w naszej kuchni. Prostota i dbałość o detale to sekret tego dania.
Jabłka z ryżem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Rozpoczynamy od ryżu. Wsypujemy go do garnka, zalewamy mlekiem lub napojem roślinnym, dodajemy erytrol i gotujemy przez 10-15 minut. Ryż powinien stać się miękki. Jeśli jest zbyt gęsty, możemy dodać trochę wody.
W międzyczasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce. Starte jabłka wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, by były całkowicie przykryte, i dusimy pod pokrywką. Gdy jabłka zamienią się w mus, dodajemy cynamon i opcjonalnie erytrol.
Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremki smarujemy olejem, wypełniamy je ryżem, a na wierzch układamy masę jabłkową.
Wkładamy do piekarnika na 10-15 minut.
Gotowy deser posypujemy cynamonem oraz zmielonymi orzechami. Życzymy smacznego!