Kulinarna tradycja Syczuanu, regionu położonego na zachodzie Chin, słynie ze swojej różnorodności, przy czym wykorzystuje się w niej takie składniki jak cebula, czosnek, imbir oraz pieprz. Jeżeli poszukujesz obiadu bogatego w warzywa, z nutą ostrości i odżywczych wartości, nasz przepis na indyka w stylu syczuańskim spełni Twoje oczekiwania! Ta potrawa przeniesie Cię myślami do dalekich Chin, pozwoli doświadczyć smaków i aromatów tego fascynującego kraju. Jest również cennym źródłem wartości odżywczych, takich jak białko, witamina B12 oraz beta-karoten. Życzymy smacznego!
Indyk po seczuańsku
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Zacznij od ugotowania ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Drobno posiekaj imbir, czosnek i cebulę, a następnie podsmaż na oliwie rozgrzanej na patelni.
Pokrój warzywa i indyka w cienkie paski. Przełóż na patelnię i smaż przez 4-6 minut, doprawiając sosem sojowym i pieprzem.
Wlej koncentrat pomidorowy oraz 100-150 ml wody i duś, aż składniki zmiękną.
Podawaj danie z ryżem, posypując na koniec sezamem i szczypiorkiem.