Idealny stek z polędwicy wołowej to potrawa, która jest wspaniałą propozycją na szybki obiad lub kolację, gdy jest się na dietcie ketogenicznej lub low carb. Dzięki umiejętnemu przygotowaniu mięsa, możemy w pełni cieszyć się jego smakiem i aromatem, a idealnym dodatkiem do niego są ugrillowane warzywa.
Idealny stek z warzywami grillowanymi
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Polędwicę wyjmij z lodówki 30 minut przed smażeniem.
- Posól i połóż na rozgrzaną patelnię grillową z oliwą i rozmarynem.
- Smaż z obu stron wedle preferencji, bez przekłuwania go widelcem:
- -stopień wysmażenia blue – 30 sekund z każdej strony,
- -mięso krwiste – 1 minuta z każdej strony,
- -mięso średnio wysmażone – 1,5 minuty z każdej strony,
- -mięso mocno wysmażone – 2-3 minuty z każdej strony.
- Po zdjęciu z patelni posyp pieprzem i odstaw na 5-8 minut, aby w mięsie pozostały płyny.
- Po tym czasie można steka można pokroić.
- W między czasie warzywa pokroić i usmażyć na patelni grillowej po smażeniu steka i przyprawić do smaku.