Czy jesteś otwarty na kulinarną podróż pełną zaskakujących kombinacji smaków? Oto nasza propozycja: grillowany kurczak z egzotyczną salsą z mango! Mięsista pierś kurczaka, delikatnie przyprawiona, tworzy harmonię ze słodko-ostrą mieszanką mango, kremowego awokado i pikantnej papryczki chili. To danie mogłoby z powodzeniem zagościć w menu renomowanych restauracji Ameryki Południowej – koniecznie wypróbuj!
Grillowany kurczak z salsą mango
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka nacieramy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dodatkowo wcieramy w nie czosnek, a następnie odstawiamy na 15 minut, by nabrały aromatu.
Ryż przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
Mango, awokado i pomidory kroimy w kosteczkę. Dodajemy do nich drobno posiekaną cebulę, kolendrę i chili. Całość skrapiamy sokiem z połowy cytryny i odstawiamy na chwilę.
Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy piersi kurczaka, po 5-7 minut z każdej strony. Po usmażeniu dajemy im odpocząć przez 2 minuty, a następnie kroimy w paseczki. Podawane z aromatyczną salsą i ryżem, stanowią doskonały posiłek.