Ten niezwykły grecko-meksykański mix jest idealny na śniadanie, jako przekąska na imprezę czy nawet na obiad w stylu keto. Halloumi, cypryjski ser z owczego i krowiego mleka, wyróżnia się fantastyczną, sprężystą teksturą oraz wyrazistym, ale delikatnym smakiem. Pamiętaj, aby w sklepie wybrać oryginalne halloumi, a nie produkty oznaczone jako „ser typu halloumi”, które różnią się jakością.
Grillowane halloumi z salsą pomidorową
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Salsę pomidorową najlepiej przygotować godzinę wcześniej, a jeszcze lepiej dzień przed.
Paprykę opalaj nad otwartym ogniem lub grilluj na patelni, tak by pozostała lekko twarda, ale dało się ją łatwo obrać. Po obraniu, usuń z niej gniazdo nasienne.
Pomidora sparz, obierz ze skórki.
Pokrój cebulkę, pomidora i paprykę w drobną kostkę. Czosnek i zioła posiekaj bardzo drobno i dodaj do warzyw. Dopraw solą i chilli. Jeśli użyjesz świeżej papryczki, około ¼ powinno wystarczyć, aby salsa była pikantna.
Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw. Przed podaniem odlej nadmiar soku z pomidora, jeśli jest taka potrzeba.
Halloumi pokrój na plastry o grubości 1 cm i podsmaż na patelni, aż się ładnie zrumieni. Obracaj ser kilkakrotnie, aby był przypieczony i ciepły, ale nie przypalony. Podawaj na warzywnej salsie, obficie skropiony oliwą.