Gnocchi, tradycyjne włoskie kluski z ziemniaków, mogą stać się fantastyczną bazą do pożywnego i smakowitego obiadu. Spróbuj naszego przepisu na gnocchi z indykiem, groszkiem, marchewką i serem grana padano – danie to nie tylko zachwyca smakiem, ale również dostarcza cennych składników odżywczych takich jak beta-karoten, witamina B12, błonnik i wapń.
Gnocchi z indykiem, groszkiem, marchewką i serem grana padano
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Indyka przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, następnie delikatnie skrapiamy oliwą. Umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym, dodajemy trochę wody, zamykamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra-dół). Pieczemy do momentu, aż mięso będzie miękkie, co zajmie około 40 do 60 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojoną marchewkę i groszek, dusząc je do uzyskania miękkości.
Gnocchi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do ugotowanych warzyw dodajemy gnocchi, delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy tartym serem grana padano.
Na talerzu układamy gotowe gnocchi, a na wierzchu rozkładamy upieczonego indyka. Całość podajemy gorącą. Smacznego!