Jeśli pragniesz odkryć nowy przepis na omlet, to nasza włoska frittata z brokułami i suszonymi pomidorami jest tym, czego potrzebujesz! Wyrazisty smak tej potrawy pochodzi z połączenia żółtego sera i suszonych pomidorów, natomiast obfitość warzyw gwarantuje, że ten posiłek nie tylko dostarczy Ci energii, ale też mnóstwa witamin niezbędnych dla zdrowia.
Frittata z brokułami i suszonymi pomidorami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 3 sugerowane porcje.
Kroimy ziemniaki, cebulę oraz pieczarki na równomiernie wielkie kawałki. Smażymy je na oleju, aż staną się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozbijamy jajka i mieszamy je dokładnie.
Do jajek dodajemy ser, brokuły, suszone pomidory oraz uprzednio usmażone warzywa. Wszystko razem mieszamy.
Jeśli dysponujemy patelnią nadającą się do pieczenia w piekarniku, wlewamy na nią masę i chwilę podgrzewamy na kuchence. Następnie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) na ok. 15 minut. Jeśli nie mamy takiej patelni, przekładamy masę do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 20-25 minut.
Po upieczeniu posypujemy frittatę nasionami słonecznika. Smacznego!