Kiedyś myślałeś, że najsmaczniejszą częścią pizzy jest jej chrupiący brzeg? Jeżeli tak, to nasza focaccia z oliwkami, rozmarynem i aromatyczną skórką z cytryny będzie strzałem w dziesiątkę! Ten włoski specjał to w zasadzie ciasto pizzowe bez typowych dodatków, jak sos czy ser. Wyjątkowy smak i chrupkość tego dania uczynią je doskonałym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa, które możesz podawać do każdego posiłku.
Focaccia z oliwkami, rozmarynem i skórką z cytryny
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 4 sugerowane porcje.
Zagniatamy składniki ciasta: mąkę, drożdże, wodę i sól. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wyrabiamy ponownie i przenosimy do formy do pieczenia, wcześniej posmarowanej połową oliwy z oliwek.
Dajemy ciastu czas, by wyrosło przez kolejne 2 godziny.
Przed pieczeniem polewamy je resztą oliwy, układamy na wierzchu rozmaryn, skórkę z cytryny oraz oliwki.
Pieczenie focacci trwa 25-30 minut w temperaturze 220 stopni, w trybie góra-dół. Smacznego!