Pierś z kurczaka z porem, fasolką szparagową i ziemniakami to znakomity wybór na rodzinny obiad. Danie to jest nie tylko smaczne, ale i łatwe w przygotowaniu, a piekarnik zrobi za Ciebie większość pracy.
Filet z piersi kurczaka z porem, zieloną fasolką i ziemniakami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Obieramy i myjemy ziemniaki, kroimy je na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem, polewamy połową oliwy. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (tryb góra-dół) przez około 40-50 minut, do uzyskania miękkości.
Myjemy fasolkę szparagową, odcinamy końcówki. Gotujemy ją przez 5-7 minut w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu i erytrolu.
Pierś z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem, skrapiamy pozostałą oliwą.
Pora myjemy i kroimy w drobne paski.
W naczyniu żaroodpornym układamy por, na nim umieszczamy przygotowane mięso. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) lub 200 stopni (tryb góra-dół) przez około 20-25 minut.
Gotowe mięso podajemy z pieczonymi ziemniakami i ugotowaną fasolką szparagową.