Dorsz, będący doskonałym wyborem dla osób dbających o linię dzięki swojej niskokaloryczności oraz bogactwu białka, selenu, witaminy PP, B12 i jodu, może zostać przemieniony w wykwintne danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Oto nasza propozycja: dorsz w aromatycznym sosie podany z ryżem, który zachwyca swoją prostotą i doskonałym zbalansowaniem smaków.
Dorsz w sosie z pesto z ryżem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
- Kalafior ugotuj w osolonej wodzie, aż stanie się miękki.
- Dorsza oprósz solą, pieprzem, papryką i tymiankiem.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż rybę. Następnie dodaj pesto i śmietanę, mieszaj i smaż, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję.
- Podawaj rybę w sosie, uzupełniając danie ryżem, świeżym szpinakiem i kalafiorem.