Masz chęć na coś słodkiego i jednocześnie zdrowego? Zapraszamy do spróbowania naszego deseru z jabłkami! To kompozycja soczystych, pieczonych jabłek z dodatkiem aromatycznego cynamonu, sycącej kaszy jaglanej oraz chrupiących orzechów. Całość dopełniona jest kremowym jogurtem. Brzmi kusząco? To tylko przedsmak tego, co czeka Cię na talerzu. Smacznego!
Deser z jabłkami
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Zaczynamy od kaszy jaglanej – gotujemy ją zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Jabłka dokładnie płuczemy. Istnieją dwa sposoby przygotowania:
Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 220 stopni. Po wyciągnięciu z pieca obieramy je i kroimy na części lub wydrążamy środek, dzielimy na mniejsze fragmenty i dusimy w rondelku przez kilka chwil.
Po upieczeniu lub duszeniu, jabłka mieszamy z cynamonem i drobno posiekanymi orzechami.
Składniki układamy w szklance warstwowo: najpierw jogurt, potem ostudzona kasza jaglana, a na wierzch dodajemy jabłka.