Szukasz zdrowej alternatywy dla tradycyjnych przekąsek? Przedstawiam przepis na aromatyczny deser jabłkowy z kruszonką, przygotowany z mąki ryżowej i migdałów. To propozycja, która zachwyci nie tylko smakiem, ale również wyjątkowym aromatem.
Deser jabłkowy z kruszonką

Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Kruszonka:
 - W małym rondelku topimy masło, następnie dodajemy posiekane migdały (można też użyć zmielonych), mąkę ryżową oraz otartą skórkę z cytryny.
 - Wszystko mieszamy za pomocą widelca, tworząc charakterystyczne grudki.
 - Przenosimy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, korzystając z trybu góra-dół. Po upieczeniu kruszonkę pozostawiamy do ostudzenia.
 - Jabłkowy farsz:
 - Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
 - Przesypujemy je do rondelka, dodajemy erytrol (1/3 ilości), świeżo wyciśnięty sok z limonki (lub cytryny) oraz opcjonalnie odrobinę cynamonu.
 - Całość dusimy z niewielką ilością wody aż do miękkości, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
 - Krem:
 - Erytrol (2/3 ilości) przekształcamy w puder za pomocą blendra.
 - W osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywno, następnie delikatnie dodajemy puder z erytrolu i miksujemy do połączenia składników.
 - Kiedy wszystkie elementy są gotowe, składamy deser w miseczce lub słoiczku, układając kolejno: jabłkowy farsz, kruszonkę, a na wierzch kładziemy krem. Całość możemy posypać dodatkową kruszonką. Zapraszam do degustacji!
 
        




