Czerwony barszcz to tradycyjne danie na wigilijnym stole i pyszne rozpoczęcie rodzinnej kolacji. Warto, aby ta zupa była wyjątkowa i dopracowana, dlatego dzielimy się przepisem, który jest dopracowywany od lat.
Czerwony barszcz wigilijny
![Czerwony barszcz wigilijny](https://justbefit.pl/wp-content/uploads/2023/12/Czerwony-barszcz-wigilijny.webp)
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Aby smak barszczu był głębszy, możesz dzień wcześniej przygotować grzyby suszone i wykorzystać wodę z ich moczenia.
Do garnka wlej 1,5 litra wody lub łagodnego domowego bulionu warzywnego.
Umyte i obrane buraki oraz marchewkę pokrój na plasterki. Pietruszkę i pora pokrój na kilka kawałków i dodaj do garnka.
Wrzuć ziarna ziela angielskiego, pieprzu i liść laurowy. Gotuj zupę pod przykryciem przez około 1,5 godziny od momentu zagotowania.
Po tym czasie odcedź składniki zupy, które nie będą już potrzebne, a sam barszcz przecedź przez sitko.
Do wywaru dodaj szklankę zakwasu z buraków, wywar z grzybów, łyżeczkę cukru i dużą szczyptę soli.
Od tego momentu nie gotuj już barszczu. Możesz go tylko delikatnie podgrzewać przed podaniem.