Czerwone curry z ryżem to doskonała propozycja na aromatyczny i pełen witamin obiad. Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający posiłek w chłodniejsze dni. Oto przepis, który warto wypróbować!
Czerwone curry z ryżem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Ryż przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinię, paprykę, pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Czosnek i imbir drobno siekamy.
W rondlu na rozgrzanej oliwie dusimy cebulę, czosnek i imbir, aż warzywa się zeszklić.
Następnie dodajemy cukinię, pieczarki i paprykę. Całość dusimy, aż warzywa będą miękkie.
Wsypujemy odcedzoną ciecierzycę i zalewamy pomidorami z puszki. Gotujemy całość przez około 10 minut.
Do curry wlewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Gotowe curry doprawiamy sosem sojowym, pieprzem, curry i posiekaną natką pietruszki.
- Podawaj smakowite curry z ryżem. Smacznego!